Йордан Дъбов / Craftsmen / Maker’s Mark®
Купи

ТРЯБВА ДА СИ НАД 18 ГОДИНИ, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИШ

МОЛЯ, ВЪВЕДИ ДАТА НА РАЖДАНЕ 1. С влизането в сайта приемаш Правилата и условията за ползване и Политиката за поверителност.

Йордан Дъбов - Собственик на Dabov Specialty Coffee

 • Основателят на Maker's Mark, Бил Самюълс, е искал да създаде уиски, което да пие с удоволствие. Това променя начина, по който мислим за бърбън, защото той е достигнал до идеята да създаде едно уникално уиски.

  Здравейте, aз съм Йордан Дъбов – Dabov Specialty Coffee, и за мен е удоволствие да бъда тук.

 • Кога за първи път попадна на Maker's Mark и как стана предпочитан от теб бърбън?

  Може би преди двадесетина години, плюс-минус. И как? Мигновено. Няма как да не се влюбиш в Maker's Mark.

 • Както бърбъна, Maker's Mark в случая, така и твоето кафе е с отличителни вкусови характеристики. При нас сладостта идва от червената зимна пшеница. Ще ни разкажеш ли малко повече как се диференцират вкусовете в кафето?

  Сладостта за нас е от изключителна важност и характерна черта на всички наши кафета е, че те са поне достатъчно сладки, а някои от тях дори и много сладки, което естествено ги превръща и в по-класни. Сладостта е ключов фактор.

  В Maker's Mark преобладават аромати на дъб, на ванилия, на карамел. Какви са запомнящите се аромати в твоето кафе?

  Аз се подготвих за днешната ни среща и след като се калибрирах вчера с един шот Maker's Mark, избрах днес едно кафе от нашето портфолио, в което има луксозен тъмен шоколад, боровинки и ванилия, така че да бъдем в синхрон. Плодовите нюанси в кафето са изключително важни и те могат изцяло да пренаредят играта и да дръпнат и да изстрелят кафето в по-висока категория, ако присъстват и са добре балансирани. Естествено със сладостта, винаги ръка за ръка със сладостта.

  Ще ни разкажеш ли какво се изисква, за да направиш една отличителна марка?

  На първо място любов, желание, разбиране за това и идея за това какво искаш да направиш. Аз правя кафе заради кафето, защото обичам кафе, защото съм влюбен в кафето. И по-точно в някои много характерни негови черти. Само онези, които принадлежат към най-вкусните кафета на нашата планета, и защото искам да ги консумирам. Искам всеки ден да се докосвам до тях, затова се занимавам с кафе. Това е основният драйв.

 • Интересно е, че нашият бърбън отлежава до достигането на търсения от нас вкус, което обикновено се случва след шестата година. Какво е необходимо за производството на едно висококачествено кафе?

  Бих казал, че две неща са ключови по отношение на вкуса и в контекста на висококачественото кафе. Той се формира във фермата и всичко, което се случва с плода, а след това и с костилката на фермата, този процес отнема няколко месеца и е абсолютно ключов. Без него или ако не са създадени определени вкусове, естествено и ароматни транскриптори, които след това да доразвием в пекарната. А пекарната е второто място, в което започваме да работим и да формираме вкуса. Така че по отношение на местата – те са две, времето е по-кратко и това е страхотно, защото в крайна сметка самият аз бих се изнервил да чакам шест години, за да изпия една чаша чудесно кафе при положение че знам, че вече е отгледана.

  От създаването си до днес, Maker's Mark продължава да си партнира с едни и същи локални фермери. Например нашата царевица идва от Матинглис, с които работим заедно повече от 60 години. А за снабдяване с пшеницата разчитаме на съседите ни семейство Питърсън, които се намират точно до нашата дестилерия. Какво друго общо намери между създаването на уникален бърбън и също толкова уникално кафе?

  Искаме да извадим на показ само съвършения продукт.

  Интересно ми е да разбера твоето мнение защо характерът не се изгражда от машини?

  Защото той е присъщ на хомо сапиенс.

 • Dabov Specialty Coffee е във Facebook и Instagram.

MakersMark.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация