Асен Матуски / Craftsmen / Maker’s Mark®
Купи

ТРЯБВА ДА СИ НАД 18 ГОДИНИ, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИШ

МОЛЯ, ВЪВЕДИ ДАТА НА РАЖДАНЕ 1. С влизането в сайта приемаш Правилата и условията за ползване и Политиката за поверителност.

Асен Матуски - Шивач

 • Maker’s Mark® е създаден от Бил Самюелс с ясната цел да направи бърбън, който той самият да харесва и споделя с приятели. По подобен начин стартирате и Вие – от шиене на дрехи за Вас и близки приятели до ушиване на дрехи по мярка и собствени колекции. Кога стартирахте и каква е историята зад Вашата марка?

  Знаете ли, въпреки че учех в спортно училище и се занимавах интензивно със спорт, почти бях убеден, че ще се занимавам с автомобили. Баща ми беше изключителен автомонтьор, а пък аз обожавах колите, но тийнейджърският период е доста непредвидим етап. Започваш да обръщаш внимание на облекло, тренд, а пък по магазините за облекло все още нямаше изобилие от дрехи. Вариантите са или шивач, или вкъщи и тогава за подходящия шивач се изискваше време. Погледнато през погледа на тийнейджър без необходимото търпение, нещата изглеждаха „колко пък да е трудно“. И така вкъщи, с подгъви на панталони, с вадене на кройки от разпрани панталони, по метода проба – грешка започна всичко. След това при добро съвпадение на обстоятелствата успях да запиша една изключителна школа по конструиране и моделиране на облекло, а след това – и работа в няколко ателиета за изработка на костюми. Докато накрая започнах сам, а бавно и трудно събрах един страхотен екип.

 • Maker’s Mark® е отличително уиски и това става ясно още преди да се отвори самата бутилка. От червения восък, в който ръчно потапяме всяка бутилка, през етикета, до логото и печата. Какво отличава Matuski от останалите?

  Самият процес на изработка минава през няколко етапа: след като с клиента уточним от какъв тип дреха има нужда – за работа, ежедневна, за официален повод, се избира плат, цвят, взимат се първи размери. След това следва проба, на която платът е скроен, а дрехата ушита „на тропоска“. Това е моментът, в който всъщност се изработва индивидуалната кройка на всеки клиент, съобразена с особеностите на тялото му. Търси се баланс на дрехата, уточняват се детайли и пропорции на дрехата. След това в ателието изпробваната дреха се разваля, нанасят се корекциите, извършени на пробата, и се подготвя дрехата за технологична изработка. Точно тази индивидуалност при изработката на всяка дреха е най-ценното в услугата ни.

 • Как започнахте и се усъвършенствахте в занаята през годините чисто практически – усвояване на техники, методи на работа и процес?

  Точно този процес дава най-чистата възможност да се усъвършенстваш с всяка направена проба. Важното е да знаеш какво искаш да постигнеш като краен резултат на пробата. Признавам, че на мен ми отне един доста дълъг период от години, но след това забавлението в работата се вдигна осезаемо.

  Имате ли някакъв процес, през който минавате, за да измисляте нови модели и кройки, или разчитате на творческо вдъхновение?

  Не, живеем в много динамичен свят, изпитваме емоции, влизаме в настроения, събираме впечатления и всичко това мисля, че се отразява върху работата ни.

  Ще споделите ли какво изпитвате, когато видите Ваш клиент облечен в костюм от Matuski?

  Когато успеем да усетим стила на клиента – динамичен, романтичен, класически, и го проектираме върху дрехата, нещата се получават и това се личи. Чисто професионално въпросите в главата ми са: добре ли е скроен, съчетан ли е добре, правилни ли са аксесоарите.

  Как бихте описали Вашия стил в модата?

  Стремим се към по-изчистено излъчване, качествени материали, точна кройка. Даваме индивидуалност с леки, често пъти скрити детайли.

 • “Харесах Maker’s Mark® още от пръв поглед, прави впечатление с отношение към детайла, кара те да се държиш така и ти в своята сфера. Една хубава награда за добре свършена работа.
 • В Maker’s Mark® казваме, че характерът не се изгражда от машини. Съгласен ли сте и ако да – защо?

  Да, въпреки че основното оборудване в едно ателие е от машини, те са с много опростени системи. Всеки детайл от една дреха минава през погледа на специалиста, който го изработва. Това дава ясна представа за кондицията на екипа ни.

  За Вас да сте човек със собствен занаят, е призвание, мечта или кариера? Или и трите?

  Знаете ли, тъй като никога не съм си мечтал за това, което правя, призвание не знам, нямам самочувствието на изключителен специалист, но мога да кажа, че въпреки интензивността и проблеми от всякакъв вид, когато резултата накрая те накара да се усмихнеш, разбираш, че усилията си заслужават.

  Най-голямата трудност, с която сте се срещали в занаята?

  Трудно е, когато не успееш да разбереш желанието и виждането на клиента. Трудно е, когато, притиснат от срокове, не разполагаш с пълния си капацитет. Трудно е, когато разочароваш клиенти заради обещани срокове.

 • Няколко съвета, които бихте споделили на всички хора, които мечтаят да се занимават с мода?

  Погледнато от моя гледна точка, едва ли бих дал изключителни съвети. Това, което е важно за мен, е дали биха правили дреха от постлания плат, готов за кроене, до последното изглаждане на дрехата и слагането ѝ на закачалка. Да не се страхуват от грешки и да започват всичко от начало. Понякога грешката те вади от рутината на работата и ако си готов да я осъзнаеш, правиш голяма крачка напред. Може би най-важното е: „забавлявай се“.

  Кои са любимите Ви моменти с чаша Maker’s Mark® ?

  Харесах Maker’s Mark® още от пръв поглед, прави впечатление с отношение към детайла, кара те да се държиш така и ти в своята сфера. Една хубава награда за добре свършена работа.

  Три думи, с които бихте определили работата си?

  Интензивност, красота, лудница.

 • Нека си поговорим за време. При нас Maker’s ни казва кога е готов, а не обратното. Ето защо нашият бърбън се бутилира не според годините на отлежаване, а при достигане на търсения вкус, което обикновено става след шестата година. Каква е ролята на времето във Вашия занаят и стига ли то за всички идеи, които искате да реализирате?

  За създаването на всеки добър продукт е необходимо технологично време и при нас е така. Изработката на една дреха в ателие изисква технологично повече време, защото всяка една дреха се създава за нейния притежател.

  Защо предпочитате ръчния процес и дрехите, ушити по мярка, пред това да правите масово производство?

  Самият продукт изглежда по-добре на етап завършеност. Отделно от това ти дава възможност да предложиш най-добри решения на детайлите в съчетание със стила на клиента.

  За финал, кога според Вас една Ваша дреха става забележителна?

  Когато те кара да се усмихнеш.

 • “Стремим се към по-изчистено излъчване, качествени материали, точна кройка. Даваме индивидуалност с леки, често пъти скрити детайли.”
 • Асен Матуски е в Instagram и на ул. Кърниградска 2 в София.

MakersMark.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация