Петър Торньов / Craftsmen / Maker’s Mark®
Купи

ТРЯБВА ДА СИ НАД 18 ГОДИНИ, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИШ

МОЛЯ, ВЪВЕДИ ДАТА НА РАЖДАНЕ 1. С влизането в сайта приемаш Правилата и условията за ползване и Политиката за поверителност.

Петър Торньов - архитект

 • В дестилерията на Maker's Mark правим всичко, както трябва, защото следваме традиции от 1953 г., без да ги променяме. Освен бърбъна, има и други шедьоври, за които ще си говорим днес.

  Аз съм архитект Петър Торньов. Впечатлен съм от дестилерията на Maker's Mark, не само от архитектурните ѝ достойнства и качества, но и от респекта, който е показан в съхранението на тази история.

 • Maker's Mark се прави в нашата дестилерия в Лорето, Кентъки, която през 1980 г. е обявена за национална историческа забележителност. Колко е важна архитектурата за създаването на уникална дестилерия?

  Архитектурата при всички положения има едно основно значение при създаването на една дестилерия, която е едно сложно техническо съоръжение, но смятам, че функционалното и рационалното в случая са изключително важни, но не са водещи. Много е важно да се създаде една атмосфера, която да е забележителна, да е уникална, да раздвижва хората и да бъде приятна за работещите в това място.

 • При Maker's Mark правенето на бърбън се предава от поколения. Знаем, че ти имаш дядо, който е бил също архитект. Смяташ ли, че тази приемственост всъщност създава традиции и качество във времето?

  Убеден съм, че предаването на занаята създава традиции и качество във времето. Традициите са устойчиви. Минавайки през поколения, през натрупване на знания, занаяти, опит. Всичко това води естествено до по-високо качество, до по-устойчиви резултати на практика.

  При Maker's Mark много държим на ръчната изработка в процеса на създаване на бърбъна. Има ли какво да замести ръчната изработка в твоята професия, и би ли го направил, дори и да можеш?

  В моята професия вече от години насам навлязоха технологиите така, както навлизат и във всички други браншове. Компютърната технология – всичко почти се прави вече на компютър и това е неизбежно. За мен е изключително важно обаче да се търси балансът между подхода в работата между това да работиш с модерните технологии и да можеш да се връщаш назад. Всичко почва от един лист и молив. Скици, макети, ръчни макети. Инструменти, без които не може да се направи качествен краен продукт.

 • Интересен факт – част от варовиковата изба на Maker's Mark всъщност е пещера, която дава равномерна температура и се отразява на вкуса на бърбъна. Какво мислиш за симбиозата между природа и архитектура?

  Това е много древен въпрос. От древни времена хората се опитват да избягат от природата по някакъв начин. Строейки своите жилища, те се опитват да се скрият от стихията на природата. И бягайки от тази природа, с течение на времето сякаш сме позабравили, че ние сме изключително свързани с нея и че сме част от нея, но за мен остава винаги балансът на първо място. Човешката намеса трябва да бъде винаги в унисон с природата и със средата.

  И последен въпрос, но не по значение. Защо характерът не се изгражда от машини?

  Трудно е да създадеш характер с машини – определено. Въпреки че живеем в ерата на изкуствения интелект, вече и машините ще стават все повече и повече част от нашето ежедневие в живота ни и това е безспорен факт. На нас ще ни липсва занаятчийското, следата от ръчния труд, от човешката грешка. Човешките грешки са това, което всъщност дава до голяма степен и характер на крайния продукт, колкото и странно да звучи.

MakersMark.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация